Nationaal Hitteplan

Heeft u al flessen water ingeslagen?
Nee? Dan zou ik, als ik u was dat maar eens rap gaan doen, want het RIVM heeft het Nationaal Hitteplan in werking laten treden.
Dat plan behelst de volgende zaken:
Maatregelen tegen de zon en hitte (RIVM):

– voldoende drinken

– draag dunne en beschermende kleding

– gebruik zonnebrandcrème

– zoek de schaduw op

– probeer lichamelijke inspanning ’s middags te beperken

– houd de woning koel

– let extra op zorgbehoevenden

U ziet het, voldoende drinken, daar begint het mee, maar eigenlijk kan iedere zojuist teruggekeerde vakantieganger gewoon doorgaan met doen wat hij of zij de afgelopen 2 of 3 weken in dat warme land al deed.
Maar er komt toch gewoon water uit de kraan? Jazeker, maar stel je nou eens voor dat er oorlog uitbreekt!
Oh, ik draaf nu wel een beetje door? Ben ik reeds door de hitte bevangen? Niets van dat alles. Lees daartoe dit artikel maar eens.
Kennelijk is de dreiging groter dan wij denken.
Hoe dan ook, of het nu om weersomstandigheden gaat of om terroristische dreiging; voldoende water is de boodschap!
Al was het maar om het glas te vullen waarin dan een storm kan woeden.

Boerkini(verbod)

Natuurlijk moet iedereen voor zichzelf weten wat hij of zij wenst te dragen bij het te water gaan. Badkleding kent immers geen beperkingen. Een ieder is daar volkomen vrij in.
Echter, juist in dat ene woordje, ‘vrij’, schuilt een probleem als het om de boerkini gaat, want hoe vrij is de vrouw die dat kledingstuk draagt nou eigenlijk?
Laten we voorop stellen dat het dragen ervan wordt ingegeven door een religieuze overtuiging die de vrouw in kwestie heeft of, veel waarschijnlijker, omdat haar man dat van haar eist. Hoe dan ook, het is dus in ieder geval geen vrije keuze, want het wordt opgelegd door Allah of de man.
Nu hebben de jongeren van de PvdA bedacht dat er dinsdag een ‘draag wat je wilt’ zwemfeestje moet komen om te protesteren tegen een eventueel boerkiniverbod. Strikt genomen zegt de PvdA hiermee dat ze dus vóór een beknotting van de keuzevrijheid van moslimvrouwen zijn.
Wat nou als een moslimvrouw toch echt uit eigen vrije wil een boerkini wil dragen? Tja, dan zou dat moeten kunnen natuurlijk.
Het is naar mijn idee dan ook niet zozeer de vraag of er een boerkiniverbod moet komen of niet. Je kunt veel beter discussiëren over afschaffing van een boerkiniverplichting.
Dat zal echter vanuit de islam zelf moeten komen en dat zie ik de eerstkomende 1400 jaar nog niet zo snel gebeuren.