Boerkini(verbod)

Natuurlijk moet iedereen voor zichzelf weten wat hij of zij wenst te dragen bij het te water gaan. Badkleding kent immers geen beperkingen. Een ieder is daar volkomen vrij in.
Echter, juist in dat ene woordje, ‘vrij’, schuilt een probleem als het om de boerkini gaat, want hoe vrij is de vrouw die dat kledingstuk draagt nou eigenlijk?
Laten we voorop stellen dat het dragen ervan wordt ingegeven door een religieuze overtuiging die de vrouw in kwestie heeft of, veel waarschijnlijker, omdat haar man dat van haar eist. Hoe dan ook, het is dus in ieder geval geen vrije keuze, want het wordt opgelegd door Allah of de man.
Nu hebben de jongeren van de PvdA bedacht dat er dinsdag een ‘draag wat je wilt’ zwemfeestje moet komen om te protesteren tegen een eventueel boerkiniverbod. Strikt genomen zegt de PvdA hiermee dat ze dus vóór een beknotting van de keuzevrijheid van moslimvrouwen zijn.
Wat nou als een moslimvrouw toch echt uit eigen vrije wil een boerkini wil dragen? Tja, dan zou dat moeten kunnen natuurlijk.
Het is naar mijn idee dan ook niet zozeer de vraag of er een boerkiniverbod moet komen of niet. Je kunt veel beter discussiëren over afschaffing van een boerkiniverplichting.
Dat zal echter vanuit de islam zelf moeten komen en dat zie ik de eerstkomende 1400 jaar nog niet zo snel gebeuren.